ademhaling als medicijn

Ademhaling als medicijn: Hoe bewuste ademhaling helpt bij stress en trauma

De kracht van ademhaling wordt vaak onderschat, vooral als het gaat om het verminderen van stress en spanning. Terwijl we vaak gefocust zijn op externe oplossingen voor stressvolle situaties, is een van de meest effectieve hulpmiddelen altijd in ons bezit, namelijk onze ademhaling. Ademhalingstechnieken kunnen helpen om zowel lichaam als geest te kalmeren en spelen …

Lees verder

cortisol stress lage bloedsuiker

Een lage bloedsuikerspiegel kan bijdragen aan chronische stress

We associëren stress vaak met externe factoren zoals werkdruk, persoonlijke verplichtingen of emotionele uitdagingen. Maar wat als een interne factor, zoals je bloedsuikerspiegel, ook een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van chronische stress? Veel mensen beseffen niet dat een regelmatig lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) het lichaam in een staat van voortdurende stress kan brengen. In …

Lees verder

zen meditatie waterkant

Herstel van stress: Waarom pauzes en ontspanning cruciaal zijn voor je gezondheid

Stress is een onvermijdelijk onderdeel van ons leven, maar wanneer het chronisch wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor zowel je lichaam als geest. Langdurige stress kan leiden tot uitputting, zowel fysiek als mentaal, en het is essentieel om deze stress tijdig te herstellen. Rust, ontspanning en bewust herstel zijn daarom de sleutels tot het …

Lees verder

fibromyalgie bij vrouwen

Waarom komt fibromyalgie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?

Fibromyalgie is een chronische aandoening die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve problemen, vaak aangeduid als “fibro fog”. Het is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Opvallend is dat fibromyalgie veel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, met schattingen die aangeven dat ongeveer 90% van de patiënten vrouw is (Wolfe …

Lees verder

pijn in lichaam door stress

Fibromyalgie, PDS en chronische vermoeidheid – veroorzaakt door stress en trauma

Veel mensen worstelen met onverklaarbare chronische pijn, spijsverteringsproblemen en voortdurende vermoeidheid. Vaak lijken deze symptomen op zichzelf te staan, maar steeds meer onderzoek toont aan dat emotionele stress, trauma, en burn-out een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals fibromyalgie, prikkelbare darm syndroom (PDS), en chronische vermoeidheid. In dit artikel gaan we …

Lees verder

stresshormonen die effect hebben op het lichaam

Wat is het effect van stresshormonen op het lichaam?

In ons lichaam worden hormonen geproduceerd die bijdragen aan ons welzijn, zoals de zogenaamde “gelukshormonen” dopamine, serotonine en endorfine, die ons helpen om ons goed te voelen. Aan de andere kant zijn er ook hormonen die ons voorbereiden op stressvolle situaties, zoals cortisol, adrenaline en norepinefrine. Hoewel deze stresshormonen essentieel zijn voor overleving, kan langdurige …

Lees verder

water drinken na lichaamsgerichte therapie

Waarom is het belangrijk om veel water te drinken na lichaamsgerichte therapie?

Na een behandeling van lichaamsgerichte therapie, zoals (Bio)dynamic Rebalancing, is het essentieel om voldoende water te drinken. Tijdens de sessie wordt het bindweefsel (ook wel fascie genoemd) gemanipuleerd, wat helpt om opgebouwde spanning en stress los te laten. Dit bindweefsel speelt een belangrijke rol in het opslaan van afvalstoffen in het lichaam. Door fysieke manipulatie …

Lees verder

polyvagaal therorie - vehten of vluchten

Wat is de polyvagaaltheorie?

De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, biedt een vernieuwend inzicht in de werking van ons autonome zenuwstelsel. De theorie legt uit hoe onze nervus vagus (de belangrijkste zenuw die lichaam en geest verbindt) functioneert in stressvolle situaties en hoe ons lichaam reageert op gevoelens van veiligheid en bedreiging. Het zenuwstelsel heeft drie belangrijke toestanden: …

Lees verder

5/5