EMDR Therapie behandeling

Wil je een EMDR Therapie behandeling in Lommel?
Dan ben je bij Praktijk de Gezonde Zorg aan het juiste adres!

EMDR is zeer effectief bij het verwerken en oplossen van een traumatische gebeurtenis.

Heb jij iets meegemaakt wat veel impact op je heeft gehad, en waar je nog regelmatig aan moet terugdenken, of misschien jouw leven op dit moment nog beheerst?
Onderga dan een EMDR sessie!

Stress, angst, paniekgevoelens, en boosheid zijn slechts enkele klachten die voorkomen bij een onverwerkt trauma, maar er is nog veel meer en dat lees je hieronder.

Geen wachttijd!
emdr behandeling therapie

Adres EMDR praktijk:
Luikersteenweg 379 in Lommel

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie, ook wel trauma therapie genoemd, is een wetenschappelijk bewezen methode waarbij je de negatieve lading van een bepaalde gebeurtenis af kunt halen welke we een trauma noemen of een nare ervaring, en helpt bij een betere traumaverwerking. Met EMDR kunnen specifieke gedachtes, gevoelens, en herinneringen worden uitgewist.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op je leven. Een aantal mensen kunnen bepaalde gebeurtenissen verwerken, maar lang niet iedereen. De mensen die de gebeurtenissen niet kunnen verwerken kunnen psychische klachten ontwikkelen.

Klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten, van het herbeleven van een bepaalde gebeurtenis tot aan nachtmerries, en van schrikreacties tot aan het vermijden van bepaalde situaties. Veel van onze keuzes is namelijk ook gebaseerd op angst.

Niet alleen boosheid kan een gevolg zijn van een (traumatische) gebeurtenis maar ook bindingsangst, paniekaanvallen, wrok en wraak gevoelens, dwanggedachten, sociale angst, verlatingsangst, depressie, verslavingen, een negatief zelfbeeld, problemen met het zelfvertrouwen, stress, ptss, en zelfs een burnout.

Voor wie is EMDR?

EMDR is voor iedereen die een trauma heeft opgelopen, of iets naars in het verleden heeft meegemaakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 • intimidatie
 • (seksueel) geweld
 • mishandeling
 • bedreiging
 • slachtoffer geworden
 • het verlies van een dierbare (rouwverwerking)
 • geboortetrauma
 • bevallingstrauma
 • prikangst
 • rijangst
 • dwanggedachten
 • vroegkinderlijk trauma
 • de scheiding van je ouders
 • en ga zo maar door
EMDR trauma mishandeling geweld angst behandeling

Hoe werkt EMDR Therapie?

EMDR therapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Dit kan bijvoorbeeld door het licht te volgen op een lichtbalk, piepjes of klikjes via een hoofdtelefoon, of door trilsignalen via de handen.

Herinneringen zitten opgeslagen in de hersenen. Eye movement, waar de letter E voor staat in EMDR, zorgt ervoor dat de communicatie tussen de hersenhelften verhoogt wordt, en het psychologische effect is dat de herinnering wegvaagt. Het heeft dus effect op het geheugen.

Horizontale oogbewegingen (Eye movement) is een van de bewezen methodes die werken, maar piepjes en trillingen aan de linker en rechter kant van het lichaam hebben hetzelfde effect. Welke EMDR methode het meest effectief is verschilt weer van persoon tot persoon.

Moet je de EMDR therapeut jouw verhaal vertellen?

De EMDR therapeut hoef je niets te vertellen over je trauma of nare ervaring. Dit mag je voor jezelf houden. Bij EMDR hoef je alleen aan de gebeurtenissen te denken. Dat is voldoende. Terwijl je de herinneringen vasthoud laat de therapeut je naar een lichtbalk kijken, piepjes horen, of geeft je tril instrumenten welke beide hersenhelften triggeren. Je hoeft dus niets te delen, maar uiteraard mag dat wel!

Kan EMDR zonder oogbewegingen?

In het bovenstaande stukje ‘Hoe werkt EMDR therapie’ lees je terug dat EMDR ook kan zonder oogbewegingen. Het principe achter EMDR is de hersenactiviteit tussen beide hersenhelften te verhogen waardoor negatieve herinneringen (trauma’s) worden uitgewist. Dit hoeft dus niet perse met oogbewegingen te zijn.

Is EMDR voor iedereen geschikt, ook kinderen?

EMDR is voor iedereen geschikt, van jong tot oud. Kinderen kunnen dus ook een EMDR therapie sessie ondergaan. 

Gelukkig is deze bewezen behandelmethode nu een stuk bekender dan dat het vroeger was, en dat helpt bij de vroegtijdige aanpak. Hiermee kan in sommige gevallen bijvoorbeeld PTSS worden voorkomen of andere psychische problemen die in een later stadia zich kunnen uiten.

emdr kind behandeling

Werkt EMDR altijd en bij iedereen?

Er zijn een aantal reden wanneer EMDR niet werkt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je niet in contact kunt komen met je/de gevoelens.

Wanneer je een persoonlijkheidsstoornis hebt dan kan dat ervoor zorgen dat je je moeilijker kunt focussen op de gebeurtenis en daardoor kan het zijn dat EMDR minder goed werkt.

Een trauma kan zeer complex zijn en er kunnen meerdere trauma’s met elkaar verweven zijn. Doordat dit meerdere lagen kunnen zijn kan het zijn dat je daardoor ook meerdere behandelingen nodig hebt.

Heeft EMDR ook nadelen?

EMDR heeft niet direct nadelen, maar door het terughalen van de beelden kunnen angstgevoelens wel weer even tot leven komen, waarna ze ook direct verdwijnen en echt tot het verleden behoren. Op die manier kun je weer een nieuw leven starten zonder je te laten leiden door wat er in het verleden gebeurt is.

Toch kun je na een EMDR behandeling jezelf wat rot voelen, afhankelijk van de trauma’s die je in het verleden hebt doorgemaakt. Gelukkig verdwijnt dit gevoel vrij snel en heb je daar doorgaans na 3 dagen geen last meer van.

Wat kost een EMDR therapie sessie?

Een EMDR therapie sessie kost bij ons €90,- (60-90min). Wij werken niet samen met een zorgverzekeraar, en een eventuele gedeeltelijke vergoeding vanuit de ziekenkas is daardoor ook niet van toepassing. Onze tarieven zijn echter wel voordeliger waardoor je ook zonder terugbetaling goedkoper uit bent dan bij een reguliere psycholoog. Bovendien hanteert praktijk de Gezonde Zorg geen wachttijd zodat je snel terecht kunt voor een EMDR behandeling in Lommel. Veel EMDR therapeuten hebben een lange wachtlijst, maar wij dus niet!

Wat is PTSS en hoe herken je het?

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis en kan ontstaan wanneer iemand de traumatische gebeurtenissen vanuit het verleden niet goed verwerkt heeft.

PTSS is een angststoornis welke dus na een ingrijpende gebeurtenis ontstaat. Gelukkig ontwikkelen de meeste mensen geen PTSS maar wel veel stressklachten.

Mensen die PTSS hebben ontwikkeld zijn snel boos, schrikken snel, ervaren angst, zien veel gevaar, slapen vaak slecht, en vermijden plekken of situaties die een herinnering kunnen triggeren waar iets is voorgevallen.

Wanneer je na een week of 6 na een ingrijpende gebeurtenis een van de bovenstaande klachten ervaart, dan is in de meeste gevallen de angst niet verwerkt, en dan kan EMDR zeker helpen. EMDR is een zeer efficiënte methode om PTSS te behandelen. Volgens de richtlijnen is EMDR zelfs een eerste keus PTSS behandeling.

Waar zit Praktijk de Gezonde Zorg?

Praktijk de Gezonde Zorg zit in Lommel, niet ver vanaf het centrum. Onze praktijk in Lommel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Er is altijd voldoende parkeergelegenheid voor de deur, en we hebben een rolstoelvriendelijke ingang.

Het adres is Luykersteenweg 379 in Lommel

4.7/5