Paniekaanval? 6 tips die kunnen helpen!

Herken je dit? Je komt thuis van een drukke werkdag en gaat even zitten om bij te komen. Plots wordt je overvallen door een paniekerig gevoel waarbij je hart tekeer gaat en je naar adem snakt. Dit is een paniekaanval en dat is bijzonder vervelend. Gelukkig is een paniekaanval niet gevaarlijk maar wel heel vervelend om te krijgen of mee te maken, ook als partner. In deze blog geven we je 6 tips om hier beter mee om te gaan.

 

Symptomen van een paniekaanval

Voordat we beginnen met de tips, vertellen we eerst wat de symptomen zijn van een paniekaanval zodat je ze nog beter kunt herkennen. Symptomen en kenmerken van zo’n aanval zijn bijvoorbeeld een snelle hartslag, duizeligheid, snelle ademhaling (soms hyperventilatie), een zweetaanval, een droge mond, druk op de borst, of zelfs een tintelend gevoel in de handen of voeten.

 

Tip 1: Leer spanning in het lichaam snel te herkennen

paniekaanval vastzittende spieren

Een paniekaanval kan zich altijd en overal voordoen. Zo kun je een paniekaanval ervaren wanneer je ergens flink van schrikt of een angst ervaart die niet reëel is.

In veel gevallen lokken vermoeidheid en stress een paniekaanval uit. De boosdoeners hierachter zijn cortisol en adrenaline welke beide stresshormonen zijn. De taak van deze hormonen is dat je in een stress situatie in eerste instantie goed kunt blijven functioneren, maar wanneer er teveel stresshormonen worden aangemaakt door het lichaam, dan kunnen we een paniekaanval ervaren.

Door stress of spanning in je lichaam tijdig te herkennen kunnen je op tijd gas terug nemen en daarmee ook een paniekaanval voorkomen. De eerste tekenen van stress of spanning verschilt van persoon tot persoon, en bij de ene persoon kan dat buikpijn zijn en bij de ander prikkelbaarheid, bijvoorbeeld in je terugreactie. Probeer regelmatig gedurende de dag om bij jezelf te controleren hoe jij jezelf voelt en of alles nog oké is. Zo kun je er optijd bij zijn.

 

Tip 2: Kom makkelijker door je paniekaanval heen

ademen bij paniekaanval

Op het moment dat je je beseft dat je een paniekaanval hebt of krijgt, en je weet dat er niets feitelijk kan gebeuren, helpt vaak al. Probeer de paniekaanval te accepteren en er de tijd voor te nemen. Werk hem niet tegen maar probeer hem juist rustig af te voeren door op je ademhaling te gaan letten. Blijf lekker rustig ademen en probeer dan de te focussen hoe je voeten contact maken met de grond, en hoe je handen voelen langs het lichaam. Plaats eventueel een hand op je buik om te voelen hoe je buik uitzet wanneer je inademt. Wanneer je snel ademt dan verhoog je de stresshormonen in het lichaam, en dat is juist iets wat je niet wilt doen.

 

Tip 3: Bewegen heeft een positieve invloed

sporten werkt stress verlagend

Bij stressklachten wordt vaak geadviseerd om te bewegen, en dat helpt ook bij paniekaanvallen.

Paniekaanvallen ontstaan wanneer er veel cortisol en adrenaline (stresshormonen) in ons systeem zitten. Tijdens het sporten (en bewegen) maken we Endorfine aan, een hormoon dat bekend staat als het anti-stress hormoon.

Tijdens het sporten en bewegen worden ook de hormonen dopamine en serotonine aangemaakt. Dopamine is een stofje die ons een tevreden gevoel geeft en serotonine heeft effect op je humeur. Kortom door te bewegen ga je je ook daadwerkelijk lekkerder voelen, en verklein je de intensiteit/frequentie van je paniekaanvallen.

 

Tip 4: Ontspan en doe leuke dingen die je blij maken

ontspannen helpt bij stress

Een andere manier om je lekker te voelen en je te ontspannen is door leuke dingen te doen waar JIJ blij van wordt. Dit kan vanalles zijn. Denk aan een hobby zoals vissen, breien, tuinieren, of een Netflix serie kijken. Probeer iedere dag iets te doen waar je blij van wordt. Dit draagt namelijk bij aan het verlagen van je stresslevel.

Wat ook een perfecte manier is om stress uit je lichaam te krijgen is een Dynamic Rebalancing Massage! Met deze speciale therapeutische massage behandeling wordt de opgeslagen stress afgevoerd en je gaat je bovendien meteen lekkerder voelen. Het effect voel je direct in je lichaam!

 

Tip 5: Vermijd of beperk stressvolle situaties

emdr therapie of lifecoaching

Na een aantal paniekaanvallen te hebben gehad kun je wellicht een patroon ontdekken. Wellicht heb je ze altijd ‘s-avonds en op doordeweekse dagen wanneer je moet werken. Mogelijk loop je dan te veel stress op op je werk. Door de kern aan te pakken kun je dit probleem ook aanpakken! Uitzoeken waar de kern zit lukt je meestal niet alleen, en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Zo zijn er verschillende methodes om jou hier vanaf te helpen zoals EMDR om trauma’s te verwerken of Life Coaching om je wat steviger in je schoenen te laten staan.

Onopgeloste trauma’s kunnen je nog steeds in de weg zitten zonder dat je daar erg in hebt. Ze kunnen zelfs paniekaanvallen uitlokken!

 

Tip 6: Sharing is Caring, delen is dus goed!

met iemand praten over je problemen

Wat kan helpen is dat je jouw paniekaanvallen deelt met mensen in je omgeving zoals een vriend of vriendin. Praten helpt. Paniekaanvallen komen vaker voor dan je denk want zo’n 4% van de Belgen en Nederlanders krijgt hier wel eens mee te maken. De kans is groot dat de persoon waar jij het tegen vertelt, er zelf ook ervaring mee heeft of heeft gehad. Delen is dus goed!

5/5